Nieuws & beurzen

Dringend nood aan gezuiverde lucht? Maak kennis met Clinell Rediair®

COVID-19 veranderde onze inzichten over luchtzuivering … en het aanbod van Dialex Biomedica veranderde mee!

De coronapandemie heeft heel wat veranderd. Ook medische inzichten over het belang van zuivere lucht bij infectiebestrijding. Zo werd duidelijk dat dit ook buiten de patiëntenkamer – en zelfs buiten de verzorgingsinstellingen – erg belangrijk is. Daarom is er nu Clinell Rediair® van Gama Healthcare, aangeboden door Dialex Biomedica.

We weten het allemaal, maar we horen het niet graag: elke situatie waarbij mensen in een beperkte ruimte kort bij elkaar komen, houdt momenteel nog steeds een risico in. Daarom is het meer dan ooit cruciaal om gezuiverde lucht aan te bieden op deze plekken. Denk maar aan klaslokalen, in de horeca en bij indoorevenementen.


“De eerste resultaten van een Belgisch-Nederlands onderzoek toonden aan dat het plaatsen van een luchtreiniger het aantal coronabesmettingen in een klas met een factor 12* kan doen afnemen.”


(*Bron: https://www.hln.be/wetenschap-en-planeet/tot-twaalf-keer-minder-risico-op-besmetting-in-de-klas-als-er-luchtreiniger-is~a82b2594/)
 

Overdracht in de grijze zone

Ook in de verzorgingssector zijn de begrippen veranderd. Vroeger waren we vooral in kamers van patiënten met erg besmettelijke luchtweginfecties bezorgd over de luchtkwaliteit. Tegenwoordig moeten we evenzeer voorzorgsmaatregelen nemen in algemene ruimten: wachtzalen, onthaalruimtes en lokalen waar veel personeelsleden, patiënten of bezoekers samenkomen.

Bovendien is ons inzicht in de overdracht van ziektekiemen bijgestuurd. COVID-19 heeft ons geleerd dat virussen zich veel verder door de lucht verplaatsen dan we vroeger dachten. Dit omdat de besmette druppeltjes zich soms sterk verkleinen en zich zo tot ver buiten de 1,5-meterzone rond de patiënt verplaatsen. Er is m.a.w. een grijze zone ontstaan tussen de klassieke overdrachtsbegrippen via aerogene wijze en via druppels. Daarom is het noodzakelijk om een betere luchtkwaliteit te garanderen in veel meer situaties dan voordien. Maar hoe begin je eraan? Deze nieuwe inzichten worden duidelijk uitgelegd in het Webinar Understanding ventilation and the role of air purification units’ dat Gama Healthcare organiseerde: We nodigen je graag uit om dit webinar online te bekijken (50 minuten) om:

 • helemaal mee te zijn met de begrippen aerogene en druppeloverdracht van pathogenen;
 • de principes van HEPA en luchtzuivering te doorgronden;
 • een gedetailleerde kijk te krijgen op de Clinell Rediair®-apparatuur en -ontwikkeling.

Interesseert deze achtergrondinformatie jou, stuur een verzoekje naar bart.gordts@dialexbiomedica.be en we bezorgen je de hyperlink en het paswoord om het webinar online te volgen wanneer het je past. We zullen je dan ook bijkomende technische informatie overmaken over hoe je met de Clinell Rediair® aan de slag kan: van planning voor je lokalen tot implementatie en zuivere lucht.

Mobiele luchtfilters = een must

Iedereen begreep al snel: gezuiverde lucht aanbieden door overal partikelfilters in een airconditioningsysteem te plaatsen, was budgettair en technisch niet haalbaar. Het “voldoende ventileren door ramen en deuren open te houden”, waarop destijds hard werd gehamerd, blijkt in de praktijk en vooral in koudere periodes totaal onrealistisch. Waarom? Het verplicht ons om alle energienormen overboord te gooien, en zelfs dan nog in onmogelijke omstandigheden te moeten leven en werken. Een maat voor niets dus.

Anderzijds is het momenteel wél technisch mogelijk om mobiele ventilatoren te combineren met uiterst efficiënte partikelfilters. Die kunnen zelfs de kleinste deeltjes – waaronder virussen – snel en effectief uit de lucht halen. Dezelfde lucht stroomt dan gezuiverd (en bijna geruisloos!) terug in de kamer, zonder warmte- of koelteverlies. Dit werkt wel maar op één voorwaarde: dat in deze nieuwe toestellen zowel de ventilatieaandrijving als de luchtfiltering aan de strengste eisen voldoen. En precies dat is wat Clinell Rediair® belooft. Bovendien is de Clinell Rediair® uitgerust met koolstofcomposietfilters, die gassen absorberen waardoor het verluchten met koude buitenlucht tot een minimum beperkt kan blijven!

Ontwikkeling van de Clinell Rediair®

Om aan deze dringende, groeiende nood tegemoet te komen heeft Gama Healthcare de Clinell Rediair® ontwikkeld. Deze wordt door invoerder Dialex Biomedica in België aangeboden.

De Clinell Rediair® is niet zomaar een luchtreiniger, maar koppelt de strengste vereisten aan een extreem gebruiksgemak én een concurrentiële prijs.

De belangrijkste eigenschappen van de Clinell Rediair® zijn:

 • 2 koolstofcomposiet- en HEPA-14-filters;
 • dubbele centrifugaalventilatoren met hoog debiet;
 • snelle en effectieve luchtzuivering tot 600 m3/u;
 • uiterst stil bij gebruik;
 • gebruiksvriendelijkheid (plug-and-play);
 • extreem eenvoudig in onderhoud;
 • erkend door de Belgische overheid.

Dé oplossing in de zorg en daarbuiten

In de zorgsector

Ziekenhuizen, chronische zorg- en (para)medische praktijken zijn momenteel aan een groot inhaalmanoeuvre bezig om hun lokalen met mobiele luchtfilterinstallaties uit te rusten. De missie: gezuiverde lucht aanbieden en infecties vermijden. Het gaat dan vooral over patiëntenkamers zonder gefilterde conditioneringssystemen, wacht- en onthaalruimtes, onderzoekslokalen, publieke indoorruimtes en zelfs restaurants en cafetaria’s.

Ook private praktijken van huisartsen, specialisten, tandartsen, kinesitherapeuten, logopedisten etc. zijn het aan hun personeel, patiënten en bezoekers verplicht om het risico op besmetting zoveel mogelijk te beperken door gezuiverde lucht te voorzien.

Op school

Buiten de zorgsector is de nood zo mogelijk nog groter en dringender. Inmiddels zijn de scholen, hogescholen en universiteiten namelijk weer geopend. De verspreiding van COVID-19 zal in die gesloten klaslokalen ongetwijfeld razendsnel oplopen. Men voorspelt dat het onderwijs eens te meer de motor van verspreiding van de volgende coronagolf zal zijn.


“Onderzoeksprojecten hebben aangetoond dat hoogwaardige luchtfilters virale verspreiding drastisch verminderen. Maar met bestellen en installeren kan je nu niet langer wachten, wil je de herfst- en wintergolf beperken …”


Openbare ruimten

Naast de scholen liggen alle publieke en openbare ruimten onder de loep. Postkantoren, afhaallokalen … Kortom, elk kantoor met baliefunctie is doorgaans te klein en onvoldoende geventileerd. Gezien de mondmaskerplicht is afgeschaft en de medische diagnose van COVID-dragerschap bijna niet meer wordt uitgevoerd, zullen besmettingen in deze lokalen schering en inslag worden.

 Meer weten? Informeer je!

Veel professionals die de noodzaak inzien om in hun bedrijf, school, instelling of praktijk van gezuiverde lucht te voorzien, zien door de bomen het bos niet meer. Het aanbod op de markt is té divers: van gewone huishoudventilatoren tot ingewikkelde inbouwsystemen die voortdurend om externe controle vragen. Ze kunnen dus moeilijk uitmaken welke oplossing de beste en meest economische keuze voor hen is. Dat snappen we!

Gama Healthcare komt tegemoet aan de nood aan objectieve en begrijpbare technische informatie over luchtzuivering. Daarom hebben hun specialisten een uitgebreide productbrochure opgesteld. Deze brochure zal je vertrouwd maken met alle begrippen die een rol spelen bij het maken van de juiste keuzes.


Interesse? Je kan deze informatie online raadplegen via Dialex Biomedica. Daarnaast staan we ook altijd voor je klaar bij specifieke vragen. We helpen je graag in je zoektocht naar een oplossing op maat van jouw bezoekers, klanten en/of medewerkers.


Brochures

 • Klik hier om de productbrochure van de Clinell Rediair® te bekijken/downloaden.
 • Klik hier om de onderbouwingsbrochure te lezen/downloaden.